Guterres: Hitno riješiti potrebe mentalnog zdravlja

'Nakon desetljeća zanemarivanja i nedovoljnih ulaganja u usluge mentalnog zdravlja, pandemija COVID-19 sada pogađa porodice i zajednice dodatnim mentalnim stresom', istakao je Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je vlade, civilno društvo i zdravstvene organe da hitno riješe potrebe mentalnog zdravlja koje proizilaze iz globalne pandemije novog korona virusa, upozoravajući da se psihička patnja povećava.

Guterres je ukazao na “tugu zbog gubitka voljenih osoba, šok zbog gubitka posla, izolaciju i ograničenje kretanja, tešku porodičnu dinamiku te nesigurnost i strah za budućnost”, prenosi Anadolija.

“Nakon desetljeća zanemarivanja i nedovoljnih ulaganja u usluge mentalnog zdravlja, pandemija COVID-19 sada pogađa porodice i zajednice dodatnim mentalnim stresom”, istakao je Guterres.

Dodao je da su oni koji su u najvećoj opasnosti i kojima treba pomoć, zdravstveni radnici na prvoj liniji borbe s pandemijom, stariji ljudi, adolescenti, mladi ljudi, oni koji su prethodno imali mentalna zdravstvena stanja i oni koji su zapali u konflikt i krizu.

Bitan dio

“Usluge mentalnog zdravlja bitan su dio svih odgovora vlada na COVID-19 te ih treba proširiti i u potpunosti finansirati”, naglasio je generalni sekretar UN-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 297.200 ljudi, a potvrđeno je više od 4.345.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

Do sada se oporavilo više od 1.545.000 ljudi.

Izvor: Agencije