Preporuke EK za putovanja mogu uključiti i Zapadni Balkan

Komisija naglašava da smjernice mogu pomoći u koordiniranom ukidanju ograničenja za putovanja i postepenom pokretanju turizma (EPA)

Evropska komisija kaže da se preporuke i smjernice, usvojene u cilju povratka slobodnog kretanja putnika i ukidanja kontrola na unutrašnjim granicama, osim zemalja članica Unije i Šengenske zone, mogu odnositi i na Zapadni Balkan.

“Komisija je spremna uključiti i Zapadni Balkan u primjenu zajedničke Mape puta za ukidanje restriktivnih mjera u vezi s COVID-om 19, a u skladu s ranijom preporukom za podršku Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-a 19 i postpandemijskog oporavka”, navedeno je u dokumentu usvojenom danas, prenosi Tanjug.

Evropska komisija preporučuje fazno i koordinirano popuštanje restriktivnih mjera koje se odnose na slobodu kretanja građana prilikom putovanja i prelaska granica.

Preporuke se zasnivaju na praćenju epidemiološke situacije, ograničavanju kontakta između putnika, kao i putnika i transportnih radnika, uključujući i smanjenje broja putnika tamo gdje je to moguće i nošenje zaštitnih maski i posebne protokole u slučaju pojave putnika sa simptomima bolesti.

Dvije faze otvaranja granica

Brisel preporučuje dvije faze otvaranja granica: “djelomično” i “opće”, pri čemu bi se do općeg ukidanja restrikcija i graničnih kontrola došlo kad epidemiološka situacija širom Unije bude dovoljno dobra i ujednačena.

Iz Evropske komisije kažu da testovi na COVID-19 i tzv. “korona pasoši” nisu pouzdan način dokazivanja postojanja infekcije, odnosno imuniteta na korona virus i da zbog toga nisu dio preporuka Brisela za obnovu slobode kretanja i prekogranična putovanja građana.

Istovremeno, preporuke Komisije odnose se i na “pouzdanost i operativnost” aplikacija za praćenje kontakata na cijeloj teritoriji Unije.

Evropska komisija insistira na tome da aplikacije za praćenje moraju biti dobrovoljne, transparentne, privremene, sigurne od kibernetičkih napada i da koriste anonimne podatke.

Ta institucija naglašava da smjernice nisu obavezujuće za zemlje članice, ali da mogu pomoći u koordiniranom ukidanju ograničenja za putovanja i postepenom pokretanju turizma nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja zbog pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije