Indija: Prvi pad emisija ugljik-dioksida nakon četiri desetljeća

Posebno su pogledom na Himalaje očarani stanovnici Punjaba, na sjeveru Indije (EPA)

Emisije ugljik-dioksida u Indiji pale su prvi put u četiri desetljeća, djelomično zahvaljujući i karantinu uvedenom zbog korona virusa, saznaje se u utorak iz studije objavljene na britanskom sajtu Carbon Brief.

Smanjena potražnja za električnom energijom i konkurencija iz obnovljivih izvora energije oslabile su potražnju za fosilnim gorivima unazad 12 mjeseci, i prije nego što je pandemija pogodila Indiju.

Iznenadno uvođenje mjera izolacije 25. marta strelovito je ubrzalo pad emisija ugljik-dioksida, piše u analizi, prenosi Hina.

Emisije tog plina pale su već u martu za otprilike 15 posto i moguće je da su u aprilu pale za 30 posto.

Prema spomenutoj studiji, emisije su u fiskalnoj godini, koja je završila u martu, pale za približno jedan posto, nakon pada potrošnje uglja, dok se krivulja potrošnja nafte ispravila.

Proizvodnja energije na ugalj u martu je pala za 15 posto, a u prve tri sedmice aprila za 31 posto.

Vidljivi vrhovi Himalaja

Potrošnja nafte u godinu dana do marta pala je za 18 posto, dok se istovremeno povećala proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Posljednjih nekoliko sedmica Indijci se ponovo dive himalajskim vrhovima jer se zbog smanjenja zagađenja vide i na stotinama kilometara udaljenosti.

Osim zraka, pročistile su se i rijeke.

Posebno su pogledom na Himalaje očarani stanovnici Punjaba, na sjeveru Indije, jer je taj grandiozni planinski lanac sada vidljiv s udaljenosti veće od 200 kilometara zbog manjeg onečišćenja zraka, do kojeg je dovelo uvođenje karantina u zemlji u okviru borbe protiv korona virusa.

Stanovnici grada Jalandhara, a pogotovo mladi koji još nikad nisu vidjeli planinu Dhauladhar bez prekrivača od smoga, kažu da se priroda liječi zbog uvođenja karantina, tj. zatvaranja tvornica i prekida saobraćaja.

Izvor: Agencije