Merkel: Mjere ostaju uprkos opreznom optimizmu

Sljedeće sedmice na više nivoa raspravljat će se o daljnjim koracima i eventualnom popuštanju mjera ograničenja (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da broj novozaraženih korona virusom u Njemačkoj daje povoda za oprezni optimizam, ali da je još prerano govoriti o mjerama za povratak u normalno stanje.

“Najnoviji razvoj broja zaraženih daje povoda za opreznu nadu. Trenutno nema potrebe za pooštrenjem mjera”, rekla je ona nakon sastanka kriznog kabineta i upozorila da je još prerano za opuštanje i ukidanje mjera za smanjenje socijalnih kontakata.

“Moramo ostati fokusirani jer je situacija još osjetljiva. Možemo lakomislenošću brzo uništiti ono što smo ostvarili. I dalje moramo biti vrlo oprezni”, kazala je Merkel, prenosi Hina.

Poručila je da je posebno važno i dalje zadržati mjere opreza, posebno tokom predstojećih uskršnjih blagdana.

Štab za nabavku u kriznim vremenima

“Ovaj Uskrs bit će drugačiji od onoga na što smo naučeni. Rado bih, uz mnogo veselja, bila ta koja će vam prva reći: ‘Sve je kao što je bilo prije, možemo dalje.’ No, nažalost, nije tako.”

Najavila je da će se sljedeće sedmice na više nivoa raspravljati o daljnjim koracima i eventualnom popuštanju mjera ograničenja.

Odlučujući sastanak kancelarke i premijera saveznih pokrajina, na kojem bi se odlučivalo o koracima nakon uskršnjih blagdana, koji u Njemačkoj završavaju 19. aprila, bit će održan sljedeće srijede.

Na sjednici kriznog kabineta u četvrtak, koji sačinjavaju ministri zaduženi za ključne sektore, poput zdravstva, privrede, unutrašnjih poslova i odbrane, donesena je odluka o intenziviranju proizvodnje zaštitne medicinske opreme u Njemačkoj.

“Osnovali smo štab za nabavku u kriznim vremenima. Cilj ovog štaba bit će nabavka maski na globalnom tržištu”, rekla je Merkel, dodavši da će cilj štaba biti i organiziranje proizvodnje zaštitne medicinske opreme.

Ozdravila gotovo polovina zaraženih

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je u četvrtak da je predstojeći produženi uskršnji vikend odlučujući za pitanje popuštanja mjera borbe protiv korona virusa.

“Ako tokom vikenda ostanemo ustrajni, vjerovatniji je postepeni povratak ka normalnom stanju. Ako sada popustimo, povećava se vjerovatnoća za produženje mjera ograničenja”, kazao je on na posebnoj konferenciji za medije.

Ministar zdravstva upozorio je da nakon blagdana u svakom slučaju neće biti povratka u potpunu normalu.

“Još ćemo se sedmicama i mjesecima morati odreći posjeta festivalima, klubovima ili narodnim slavljima”, kazao je Spahn i dodao da mjere pokazuju uspjeh u borbi protiv virusa, što je vidljivo i iz broja onih koji su se oporavili od zaraze.

“Na 110.000 zaraženih imamo više od 50.000 onih koji su ozdravili”, rekao je Spahn.

Izvor: Agencije