Guterres: Nije vrijeme za ocjenu globalnog odgovora na Covid-19

Jednom kada konačno okrenemo stranicu o ovoj pandemiji, doći će vrijeme da se u potpunosti osvrnemo, rekao je Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da sada nije vrijeme za ocjenu globalnog odgovora na pandemiju korona virusa, pozivajući međunarodnu zajednicu da se, umjesto toga, fokusira na solidarnost na zaustavljanju virusa, prenosi Reuters.

Jednom kada konačno okrenemo stranicu o ovoj pandemiji, doći će vrijeme da se u potpunosti osvrnemo unazad da bi smo shvatili kako se takva bolest pojavila, tako brzo rušilački proširila širom svijeta i kako su svi koji su učestvovali reagovali na krizu, naveo je Guterres u saopćenju.

“Sada za to nije vrijeme”, poručio je generalni sekretar Svjetske organizacije.

Guterresovo saopćenje izdato je nakon što je američki predsjednik Donald Trump kritizirao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), optužujući je da je bila fokusirana na Kinu i davala loše savjete tokom epidemije korona virusa.

Ne politizirati pandemiju

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus poručio je da se ne politizira pandemija korona virusa, nakon što je Trump optužio agenciju UN-a da je prebliska Kini i da loše upravlja tom krizom.

“Nemojte politizirati virus. Nema potrebe da se Covid-19 koristi za skupljanje političkih bodova”, rekao je.

“Imate puno drugih načina da se dokažete”, dodao je Ghebreyesus i pozvao na “izbjegavanje igre s vatrom”.

“Molim vas, politiziranje Covida-19 stavite u karantin”, zaključio je Ghebreyesus.

Izvor: Agencije