Boris Johnson prebačen na intenzivnu njegu

Johnson je od nedjelje navečer na pretragama u londonskoj bolnici St. Thomas nakon što je desetak dana imao simptome bolesti COVID-19 koji nisu popuštali (EPA)

Zdravstveno stanje britanskog premijera Borisa Johnsona, koji je zaražen korona virusom, u ponedjeljak se pogoršalo i prebačen je na intenzivnu njegu, objavljeno je iz Downing Streeta, prenosi agencija Hina, pozivajući se na Reuters.

Johnson je od nedjelje navečer na pretragama u londonskoj bolnici St. Thomas nakon što je desetak dana imao simptome bolesti COVID-19 koji nisu popuštali.

U ponedjeljak poslijepodne stanje mu se pogoršalo, pa je prebačen na intenzivnu njegu, objavljeno je iz njegovog ureda.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab ranije u ponedjeljak izjavio je da Johnson ostaje u bolnici, ali je “vedra duha” i nastavlja voditi Vladu.

Nema formalnog plana zamjene

Njegov glasnogovornik ranije je u ponedjeljak demantirao pisanje Timea da premijer dobija terapiju kisikom, ali nije želio odgovoriti na pitanje ima li upalu pluća.

Raab je danas vodio sjednicu Vlade umjesto Johnsona, ali je priznao da s premijerom nije razgovarao od subote.

Ujedinjeno Kraljevstvo nema formalni plan za to ko mijenja premijera ako nije u stanju obavljati dužnost. No, Downing Street već je najavio da će Johnsona zamijeniti Raab ako bude potrebno.

On će nastaviti voditi sjednice Vlade dok je Johnson u bolnici.

Izvor: Agencije