Biden za ‘virtualnu’ konvenciju demokrata zbog korona virusa

Biden i njegov glavni suparnik Sanders morali su zbog pandemije korona virusa suspendirati predizborne skupove (EPA)

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden, favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju, pretpostavlja da bi Demokratska stranka mogla biti prisiljena održati “virtualnu” predsjedničku konvenciju u augustu zbog pandemije korona virusa, javlja Reuters.

Demokratska stranka je prošle sedmice odgodila centralnu konvenciju sa jula na august zbog pandemije zbog koje je većina američkih savezničkih država naredila građanima da ostanu kod kuće ne bi li se suzbilo širenje virusa.

“Možda ćemo morati održati virtualnu konvenciju”, rekao je Biden za ABC-jevu emisiju “This Week”.

“Mislim da bismo o tome sada trebali razmišljati… Možda nećemo moći na jednom mjestu okupiti 10, 20, 30.000 ljudi”, dodao je.

Izbori u Wisconsinu

Biden i njegov glavni suparnik, senator Bernie Sanders, morali su zbog pandemije korona virusa suspendirati predizborne skupove, a veći broj saveznih država odgodilo je predizbore, podsjeća Hina.

Wisconsin, međutim, planira u utorak održati regularno glasanje uprkos pozivima da se ono odgodi.

Nakon niza pobjeda u martu, Biden je u uvjerljivom vodstvu po broju osvojenih delegata na osnovi kojeg se dobiva stranačka predsjednička nominacija.

Biden je ponovo kritizirao pristup američkog predsjednika Donalda Trumpa krizi.

“Djeluje presporo. Virus nije njegova krivica, ali reakcija je njegova odgovornost”.

Nekoliko guvernera sukobilo se s administracijom zbog nedovoljno medicinske opreme, uključujući respiratore.

Izbor kandidata za potpredsjednika

Trump odbacuje kritike i tvrdi da neki guverneri pretjeruju kada je riječ o broju respiratora koji im je potreban.

Biden je također kazao da je nazvao Sandersa da ga iz pristojnosti obavijesti da je počeo razmatrati potencijalne kandidate za potpredsjednika, iako demokratska utrka još nije završila, kako bi njegovi saradnici imali dovoljno vremena za njihovu provjeru.

“U biti sam se izvinio i jasno kazao da ne želim biti drzak, ni vršiti pritisak na njega, a on je rekao da to cijeni”, istakao je.

Izvor: Agencije