WHO saziva odbor za hitna pitanja da razmotri razvoj pandemije

WHO označava uzbunu, podržava zemlje i spašava živote, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus (EPA)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus će u četvrtak okupiti stručnjake odbora za hitna pitanja da bi procijenili razvoj pandemije korona virusa, tri mjeseca od proglašenja hitne međunarodne zdravstvene situacije.

Reagirajući na sve brojnije kritike upućene toj organizaciji, on je prethodno nabrojao sve akcije preduzete od januara i najavio da će ponovo u četvrtak sazvati odbor za hitna pitanja, “da se procijeni razvoj pandemije”, prenosi Beta.

WHO je 30. januara proglasio hitnu zdravstvenu situaciju međunarodnih razmjera, što je najviši nivo uzbune.

Prema međunarodnim sanitarnim propisima, odbor za hitna pitanja treba se sastajatii najmanje svaka tri mjeseca.

 

Prvi put šef WHO-a saziva ponovo taj odbor od 30. januara, kada je u svijetu van Kine bilo 82 slučaja korona virusa i nije bio nijedan smrtni slučaj.

Korona virus, koji se pojavio u decembru u Kini, od tada se proširio svuda u svijetu, a od njega je umrlo više od 217.400 ljudi, prenosi AFP bilans na osnovu zvaničnih podataka.

“Tokom ova tri mjeseca WHO radi dan za danom da označava uzbunu, podržava zemlje i spašava živote”, rekao je Ghebreyesus.

Kazao je da se ta organizacija obavezala da bude transparentna i ponovio poziv za jedinstvo na nacionalnom nivou i solidarnost na svjetskom nivou.

“Više nego ikad ljudska rasa treba se ujediniti da pobijedi ovaj virus. Već sam rekao kako ovaj virus može napraviti razaranja više nego bilo koji teroristički napad. Može izazvati političke, ekonomske i socijalne poremećaje”, rekao je Ghebreyesus.

Izvor: Agencije