Njemačka proglasila Hezbollah terorističkom organizacijom

Izvršene su racije u četiri organizacije pri džamijama u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, Bremenu i Berlinu (EPA)

Njemačka je zabranila aktivnosti libanskog pokreta Hezbollah koji ima podršku Irana i označila ga kao terorističku grupu, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove evropske države.

Policija je rano u čertvrtak ujutro provela racije širom Njemačke kako bi privela osumnjičene za pripadnost ovoj organizaciji.

Agencija Reuters navodi kako zvaničnici sigurnosti vjeruju kako da 1.050 osoba u Njemačkoj pripada “ekstremnom krilu Hezbollaha”.

“Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je zabranio šiitsku terorističku organizaciju Hezbollah u Njemačkoj. Čakv je i u vrijeme krize vladavina prava sposobna djelovati”, navodi se u objavi glasnogovornika Ministarstva unmutrašnjih poslova na Twitteru.

Njemačka je ranije razdvajala politički dio Hezbollaha od njegovih vojnih jedinica, koje se bore uz armiju predsjednika Bashara al-Assada u Siriji, navodi Reuters i dodaje kako su dugo Izrael i Sjedinjene Američke Države pozivali Berlin za zabrani rad ovoj organizaciji na svojoj teritoriji.

Racije u džamijama

Prošlog decembra je njemački parlament odobrio prijedlog kojim se poziva vlada kancelarke Angele Merkel da zabrani djelovanje Hezbollaha na njemačkom tlu, a obrazloženje za to su bile “terorističke aktivnosti” ove organizacije, naročito u Siriji.

Ovu jako naoružanu grupu ranije su za “terorističku organizaciju” proglasili u SAD-u, a politički ogranak organizacije je pristalica Vlade libanskog premijera Hassana Diaba, koji je preuzeo ured u januaru.

Reuters dodaje kako su u četvrtak izvršene racije u četiri organizacije pri džamijama u zapadnoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija te u gradovima Bremen i Berlin, za koje se vjeruje da su bliske Hezbollahu.

Izvor: Agencije