Rouhani poručio Amerikancima: Zaljev nije ni Njujorški ni Vašingtonski

Iran, Korona virus
Rouhani kaže da u posljednjim sedmicama Iran bilježi poboljšanje epidemiološke slike (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je da Amerikanci trebaju znati da Zaljev nije ni njujorški ni vašingtonski.

Na sjednici kabineta u Teheranu komentirao je aktualne napetosti u Zaljevu, koje su eskalirale nakon što su američke i iranske vlasti svojim snagama naredile da napadnu neprijateljske brodove u slučaju da im budu predstavljali prijetnju.

“Perzijski zaljev pripada iranskom narodu i njegovo će ime uvijek biti Perzijski zaljev. Amerikanci trebaju znati da to nije ni Njujorški ni Vašingtonski zaljev”, poručio je Rouhani, prenosi Anadolija.

‘Iran uspješno brani Zaljev’

Kazao je da su Amerikanci svjesni da iranski narod uspješno brani Zaljev.

“Naše su oružane snage uvijek kontrolirale Perzijski zaljev i to će i dalje činiti”, poručio je iranski predsjednik.

Na sjednici kabineta osvrnuo se i na pandemiju korona virus i bolest COVID-19, koja je usmrtila približno 6.000 ljudi u Iranu, te je rekao da u posljednjim tjednima zemlja bilježi poboljšanje epidemiološke slike, ali da nitko ne zna kada će taj virus nestati.

Postepeno ukidanje mjera

“Moramo se usredotočiti na posao, znanost i znanje i narodu ulijevati nadu jer nitko na svijetu ne zna kada će biti okončana ova pandemija”, poručio je Rouhani, koji je najavio da će mjere uvedene tijekom borbe protiv širenja korona virusa u Iranu biti postupno ukinute.

Navodeći kako se treba pridržavati svih zdravstvenih preporuka, kazao je da su rad i proizvodnja neminovni usporedo s mjerama borbe protiv širenja virusa.

“I dalje ostanite u kućama što više možete, a kad nužno izlazite, brzo se vratite kućama”, poručio je Rouhani.

Izvor: Agencije