Evropska komisija pokrenula prekršajnu proceduru protiv Poljske

Poljska je pokrenula veliku reformu svog pravosudnog sistema, koju Brisel kritizira (EPA)

Evropska komisija pokrenula je prekršajnu proceduru protiv Poljske zbog novog zakona o pravosuđu, kojim se, kako je ocijenjeno u Briselu, podriva nezavisnost sudija u toj zemlji.

Evropska komisija u saopćenju navodi da je Poljskoj poslala formalno pismo upozorenja, koje se odnosi na novi poljski zakon o pravosuđu, koji je stupio na snagu 14. februara ove godine.

Komisija ocjenjuje da je taj zakon nespojiv s principima EU zakonodavstva i da sprečava poljske sudove da primjenjuju odredbe zakona EU-a koje štite nezavisnost pravosuđa, prenosi Tanjug.

U opširnoj analizi novog poljskog zakona o pravosuđu Komisija kritizira činjenicu da se proširuje pojam disciplinskog prekršaja, što se može koristiti kao sistem političke kontrole sadržaja sudskih odluka.

Dvomjesečni rok za odgovor Poljske

Navodi se da zakon daje isključivu nadležnost Komori za vanrednu kontrolu i Vrhovnom sudu da odlučuju o pitanjima koja se odnose na nezavisnost pravosuđa, što sprečava poljske sudove da primjenjuju EU zakon ili zatraže preliminarne presude od Suda pravde EU-a.

Komisija primjećuje da novi zakon uvodi i odredbe koje zahtijevaju od sudija da objelodane određene informacije o svojim privatnim aktivnostima, što je nespojivo s pravom na zaštitu ličnih podataka, koje garantira Povelja o osnovnim pravima EU-a.

U Briselu napominju da Poljska ima rok dva mjeseca da odgovori na to pismo.

Prekršajna procedura zahtijeva od određene zemlje članice da uskladi svoje zakone s pravilima EU-a.

Ako ne dođe do dogovora Evropske komisije i zemlje članice, predmet se može prebaciti na Sud pravde EU-a.

Ako ni nakon presude Suda pravde ne dođe do promjene problematičkog zakonodavstva, zemlji članici može biti određena finansijska kazna.

Izvor: Agencije