Video: Historijski ezan sa džamije u Minneapolisu

Sa zvučnika postavljenih na krovu džamije u Minnesoti muslimanski poziv na molitvu začuo se prvi put u ovom dijelu Minneapolisa kasno u četvrtak, kada se muslimanska zajednica pripremala za mjesec ramazan.

Ezan se ponovo začuo u petak ujutro i čut će se pet puta dnevno tokom mjeseca posta.

Jednostavan i kratak poziv na molitvu postao je dio historije za Minneapolis i veće gradove u Sjedinjenim Američkim Državama, navode pripadnici muslimanske zajednice.

Iako se ezan čuje svakodnevno širom Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i drugih dijelova, za muslimane u SAD-u se čuje samo u džamijama i centrima zajednice.

“Ovo je zaista uzbuđujuće. Neki kažu da je historijski dan, jer to u svom životu nisu doživjeli”, govori imam Abdisalam Adam, član Odbora džamije Al-Hijrah sa koje se čuo ezan.

Biti zajedno u teško vrijeme

Jaylani Hussein, izvršni direktor Vijeća Minnestote pri Vijeću američko-islamskih odnosa (CAIR), ističe kako je zajednica, koja ima više hiljada članova, godinama željela da se poziv za molitvu javno čuje te kako je potreba ove godine bila i veća, jer su džamije zatvorene zbog korona virusa, koji je u SAD ubio najmanje 50.000 osoba.

“Željeli smo ostati u kontaktu s pojedincima koji često idu u ovu džamiju, kao i s cijelom zajednicom. Ako fizički ne možemo biti zajedno, barem ovim glasom, ovim pozivom možemo biti zajedno u teško vrijeme”, kaže Hussein.

Ramazan je mjesec u godini kada muslimani poste i idu u džamije na molitve.

Ali, ove godine im je rečeno da ostaju u domovima i izbjegavaju masovnije iftare zbog krize s bolešću Covid-19.

“Ne možemo ići u petak na molitve, kao ni na svakodnevne molitve u džamiju, ali se nadamo kako će ovo donijeti malo mira i povezanosti duhom članovima zajednice”, navodi imam Adam.

Izvor: Al Jazeera