Prošla godina najtoplija u evropskoj historiji

Direktor Copernicusa ocijenio je da će trend rasta temperatura najvjerovatnije biti nastavljen i tokom ove godine (EPA)

Prema godišnjem izvještaju Servisa Evropske unije za klimatske promjene Copernicus, u Evropi je prošle godine zabilježena najviša prosječna temperatura dosad, javlja Reuters.

U izvještaju se napominje da je od 12 najviših prosječnih temperatura u Evropi dosad 11 zabilježeno nakon 2000. godine.

Direktor Copernicusa ocijenio je da će trend rasta temperatura najvjerovatnije biti nastavljen i tokom ove godine. Podaci za period decembar 2019 – februar 2020. ukazuju na to da je ova zima bila najtoplija u Evropi dosad, prenosi Tanjug.

Naučnici su naveli da su visoke prošlogodišnje temperature nastupile uprkos tome što je izostala pojava El Nina, globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena, koji obično dovodi do porasta temperatura.

Visoka koncentracija plinova u atmosferi

Umjesto toga visok atmosferski pritisak pomogao je pojavu talasa visokih temperatura u junu i julu, kada su zemlje kao što su Francuska, Njemačka, Belgija i Holandija zabilježile najviše temperature dosad.

Koncentracija plinova u atmosferi koji dovode do globalnog zagrijavanja, kao što su ugljik-dioksid i metan, prošle godine popela se na nivo kakav na planeti nije viđen milionima godina i na kojem je i sada, kažu naučnici.

Članice Evropske unije planiraju emisiju štetnih plinova svesti na nulu do 2050. u skladu s Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama iz 2015.

Glavni cilj tog sporazuma jest ograničenje rasta globalne prosječne temperature na ispod dva Celzijeva stepena u odnosu na predindustrijski period.

Izvor: Agencije