U Gani dronovi dostavljaju testove na COVID-19

Zipline već ima flotu dronova koja ruralnim oblastima u Gani i Ruandi dostavlja krv, vakcine i druge medicinske potrepštine (EPA)
Zipline već ima flotu dronova koja ruralnim oblastima u Gani i Ruandi dostavlja krv, vakcine i druge medicinske potrepštine (EPA)

Gana koristi dronove preduzeća Zipline sa sjedištem u SAD-u za transport uzoraka testova na COVID-19, kako bi mogla da testira što više ljudi van najvećih gradova, saopćila je ta kompanija.

Zipline je izveo prvi takav let 1. aprila, a sada planira da prenese uzorke prikupljene iz više od 1.000 zdravstvenih ustanova u ruralnim predjelima do glavnog grada Accre i drugog po veličini grada Kumasi, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Upotreba beskontaktne isporuke dronovima za transport uzoraka za testiranje na COVID-19 omogući će vladi da brže odgovori na pandemiju i spase živote”, navodi se u saopćenju Zipline.

Flota dronova

Zdravstvena služba Gane je saopštila da je od 15. aprila u toj zemlji testirano 57.000 uzoraka.

Zipline već ima flotu dronova koja ruralnim oblastima u Gani i Ruandi dostavlja krv, vakcine i druge medicinske potrepštine.

U Gani su do sada potvrđena 834 slučaja korona virusa, a preminulo je devet osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Neurolozi su sve zabrinutiji zbog utjecaja korona virusa na mozak i živčani sistem, jer izaziva zbunjenost, napadaje i udare.

20 Apr 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO