Trump: Mjere distanciranja trebale bi biti iste za ramazan i Uskrs

Ne znam šta se desilo sa našom državom, ali kršćanstvo se tretira drugačije nego prije, rekao je Donald Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump optužen je za islamofobiju, nakon što je govorio o socijalnom distanciranju u džamijama tokom ramazana, mjeseca posta.

Trump je u subotu rekao da bi „moglo biti razlike“ u tome kako će zvaničnici i političari nametati restriktivne mjere tokom nadolazećeg mjeseca ramazana, u odnosu na nedavne uskršnje praznike.

Trump je ove komentare dao nakon tvita konzervativnog pisca Paula Sperryja, a na koje je američki predsjednik odgovorio.

‘Kršćanstvo se tretira nepošteno’

„Vidjet ćemo da li će zvaničnici nametnuti mjeru socijalnog distanciranja u džamijama tokom ramazana, kao što su učinili s crkvama za vrijeme Uskrsa“, napisao je Sperry, komentarišući temu koja je kružila desničarskim krugovima na Twitteru.

„Rekao bih da bi moglo biti razlike“, rekao je Trump na redovnoj konferenciji za medije.

„Vidjet ćemo šta će se desiti. Jer, vidim velike razlike u ovoj zemlji“, rekao je, što je podsjetilo na komentare desničara na Twitteru.

Kada ga je Al Jazeerina novinarka Kimberly Halkett upitala misli li da muslimanske religiozne vođe ne bi poštovale mjeru socijalnog distanciranja tokom ramazana, odgovorio je: „Ne, ne mislim to uopšte“.

 „Imao sam razgovor s imamima, svećenicima, rabinima… Imao sam odličan razgovor sa vjerskim poglavarima“, dodao je.

„Ja sam neko ko vjeruje u religiju, nije važno koja je vaša, ali naši političari, čini se, različite vjere tretiraju različito. Ne znam šta se desilo sa našom državom, ali kršćanstvo se tretira drugačije nego prije. Mislim da se tretira vrlo nepošteno“, rekao je Trump.

‘Prenosi antimuslimansku mržnju’

Izbijanje epidemije spriječilo je kršćane širom zemlje da se okupe na uskršnju nedjelju 12. aprila, iako su neki čelnici ublažili ograničenja.

Jevreji su također bili primorani Pesah obilježiti kod kuće.

Islamska zajednica Sjeverne Amerike, zajedno s muslimanskim medicinskim ekspertima, zatražila je obustavljanje grupne molitve i ostale skupove u jeku pandemije.

U tvitu u subotu Vijeće za američko-islamske odnose nazvalo je Trumpove komentare “neprikladnim” uz hashtag “Islamophobia”.

U međuvremenu, Muslimanska advokatska organizacija saopćila je da Trump prenosi „antimuslimansku mržnju“.

Izvor: Al Jazeera