S radom od kuće udvostručeno hakiranje kompanija

Lakše je, kažu stručnjaci, hakirati korisnike s udaljenim pristupom nego nekoga ko je u korporativnom prostoru (AP)
Lakše je, kažu stručnjaci, hakirati korisnike s udaljenim pristupom nego nekoga ko je u korporativnom prostoru (AP)

Hakiranje korporacija u SAD-u i ostalim zemljama prošlog je mjeseca više nego udvostručeno jer su digitalni lopovi iskoristili politiku rada od kuće, uvedenu zbog pandemije korona virusa, zbog čega su sigurnosni sustavi postali ranjiviji i probojniji, upozorili su u petak stručnjaci, prenosi agencija Hina.

Timovima za održavanje sigurnosti mrežnih sustava tvrtki sve je teže zaštititi podatke koji su raspršeni po kućnim računalima s uvelike različitom računalnom opremom i računalima kompanija putem kojih se djelatnici spajaju na daljinu. Čak i radnici na daljinu koji koriste virtualne privatne mreže (VPN), koje omogućuju siguran tunel za digitalni promet, pridonose tom problemu.

‘Pandemija kibernetičkog kriminala’

VPN je mrežna tehnologija koja putem javne mreže (npr. internet) ili privatne mreže u vlasništvu pružatelja usluge izrađuje sigurnu vezu.

VPN tehnologiju za zaštićeno i daljinsko spajanje na privatne mreže upotrebljavaju razne vrste organizacija i pojedinaca, od velikih tvrtki do državnih agencija.

Tvrtka za softver i sigurnost VMWare Carbon Black objavila je da je u ožujku broj napada u kojima je korišten ucjenjivački softver (ransomware) porastao za 148 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su vlade, u nastojanju da obuzdaju širenje virusa, ograničile kretanje te je masovno uveden rad od kuće.

Ucjenjivački softver vrlo je zloćudan i korisniku uskraćuje pristup računalu te traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja.

“U pozadini pandemije korona virusa odvija se pandemija kibernetičkog kriminala”, kazao je Tom Kellerman, strateg u VNWareu.

Lakše hakirati korisnike s udaljenim pristupom

“Naprosto je lakše hakirati korisnike s udaljenim pristupom neko nekoga tko je u korporativnom prostoru. VPN-ovi nisu neprobojni”, dodao je Kellerman.

Finska tvrtka Arctic Security također je zabilježila više nego dvostruk broj napada štetnim programima i kodovima u ožujku u SAD-u i brojnim europskim zemljama u odnosu na siječanj.

“Pravila sigurnog komuniciranja, poput zabrane spajanja na sumnjive adrese, ne provode se tako rigorozno kada se radi od kuće”, objašnjava analitičarka Lari Huttunen iz Arctica.

Agencija za kibernetičku sigurnost pri Ministarstvu domovinske sigurnosti ovog je tjedna priznala da su im VPN-ovi stvorili brdo novih problema, prenosi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO