Pentagon optužio iranske ratne brodove za provokaciju

Američki brodovi su učestvovali u simulaciji združenog napada s eskadrilom ofanzivnih helikoptera (EPA)

Američka ratna mornarica optužila je flotilu Revolucionarne garde Irana za “opasne provokacije” u međunarodnim vodama Zaljeva.

U saopćenju Pentagona se navodi kako se 11 iranskih ratnih brodova u srijedu opasno približilo konvoju od šest američkih patrolnih brodova mornaričke obalske straže.

Američki brodovi su učestvovali u simulaciji združenog napada s eskadrilom ofanzivnih helikoptera tipa Apache, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Američka strana uputila je nekoliko upozorenja putem radioveze, sirena i uređaja za stvaranje buke te su iranski brodovi nakon sat vremena otplovili.

“Opasni i provokativni potezi iranske Revolucionarne garde pojačali su opasnost greške u izračunu i sudara i nisu bili u skladu s međunarodno priznatom Konvencijom o međunarodnim propisima za sprečavanje sudara na moru”, navodi se u saopćenju američke vojske.

Incident u Omanskom zaljevu

Incident se dogodio samo dan nakon što je grupa naoružanih ljudi, za koje Sjedinjene Američke Države smatraju da su pripadnici iranske Revolucionarne garde, u vodama Omanskog zaljeva zaplijenila tanker koji je plovio pod zastavom Hong Konga, preusmjerila ga prema iranskim teritorijalnim vodama, a potom oslobodila.

Zvanični Teheran se do sada nije oglašavao povodom ovog incidenta.

Napetosti između Irana i SAD-a ponovo su se razbuktale početkom godine, nakon američkog ubistva čelnika iranske Revolucionarne garde Qasima Soleimanija u Iraku.

Iran je uzvratio raketnim napadom na vojnu bazu Ain al-Asad, u kojoj su bili smješteni američki vojnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije