WHO: Ne ukidati restrikcije prije vremena

Povratak pandemije mogao biti isto toliko smrtonosan kao njeno prvobitno širenje (EPA)

Prijevremeno ukidanje mjera izolacije uvedenih kako bi se zaustavilo širenje novog korona virusa moglo bi dovesti do “smrtonosnog ponovnog izbijanja” pandemije, upozorio je u petak šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Kao i cijeli svijet, i WHO bi volio da se ukinu restrikcije. Istovremeno, prerano ukidanje restrikcija moglo bi dovesti do ponovnog smrtonosnog izbijanja pandemije”, rekao je on u Ženevi na virtualnoj konferenciji za novinare, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Također je kazao da bi povratak pandemije mogao biti isto toliko smrtonosan kao njeno prvobitno širenje ako smanjenje mjera ne bude adekvatno provedeno.

Šest ključnih uvjeta

Prema njegovim riječima, WHO se konsultira s državama na razradi strategija za postepeno i sigurno ukidanje mjera.

Potrebno je ispuniti šest uvjeta: kontrolirati prenošenje virusa, osigurati ponudu javnog zdravlja i njege, minimizirati rizike u izloženim okruženjima, kao što su zdravstvene ustanove gdje se duže boravi, uspostaviti preventivne mjere na radu, u školama i na drugim posjećenim mjestima, kontrolirati rizik uvezenih slučajeva i ukazati stanovništvu na odgovornost.

“Svaki pojedinac ima ulogu da odigra kako bi se pobijedila pandemija”, rekao je čelnik WHO-a.

Izvor: Agencije