Poziv članicama Unije da ne kažnjavaju one kojima su istekle vize

Sve članice, s izuzetkom Irske, i zemlje Šengenske zone primjenjuju mjeru ograničenja putovanja u EU (EPA)

Evropska komisija pozvala je članice da ne kažnjavaju građane zemalja van Evropske unije kojima su istekle vize, a koji nisu mogli napustiti Uniju zbog smanjenja broja i ukidanja letova i drugih vrsta transporta u uvjetima epidemije korona virusa.

Takav poziv upućen je u smjernicama za primjenu privremenih ograničenja putovanja koja nisu od ključne važnosti u EU upućenim graničnim službama članica, prenosi Beta.

Sve članice, s izuzetkom Irske, i zemlje Šengenske zone primjenjuju mjeru ograničenja putovanja u EU, koju je ranije ovog mjeseca predložila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

No, Komisija je objavljenim smjernicama željela odgovoriti na preporuke Frontexa i Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Pomoć u smjernicama

Smjernice se odnose i na pomoć u vraćanju Evropljana iz inozemstva, minimalni nivo usluge izdavanja viza u konzulatima i ambasadama članica EU-a u inozemstvu, kao i na teškoće s prekoračenjem boravka zbog ograničenih putovanja.

U tom dokumentu određene su i kategorije putnika koji neće moći putovati – kada su zdravstveni rizik, kao i onih koji će moći putovati, uključujući državljane zemalja EU-a koji se vraćaju kućama.

Za putnike iz zemalja van EU-a Komisija je utvrdila koje kategorije ljudi mogu odstupiti od pravila i putovati u Uniju. To su zdravstveni radnici, diplomati, putnici u tranzitu i osobe koje žele podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu, prenijeli su briselski mediji.

U smjernicama se navode i higijenske upute za službenike na granici i poziva da se prioritet dadne provjerama na ulasku u Evropsku uniju, čak i kada to znači privremeno labavljenje provjera na izlasku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO