U svijetu 90 posto stanovništva ima predrasude prema ženama

Radnice su se suočile s razlikama u plaćama od osam posto u 2017., dok je prosjek EU-a iznosio 16 posto (EPA)
Radnice su se suočile s razlikama u plaćama od osam posto u 2017., dok je prosjek EU-a iznosio 16 posto (EPA)

Gotovo 90 posto svjetskog stanovništva ima predrasude prema ženama, pokazuje studija koju je objavio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uoči Međunarodnog dana žena.

Muškarci su bolji politički vođe ili direktori tvrtki od žena, studiranje je važnije za muškarce nego za žene, muškarci trebaju imati prioritet na tržištu rada kad je ponuda radnih mjesta mršava – devet od deset osoba u svijetu, uključujući i žene, ima barem jednu predrasudu te vrste, zaključuje UNDP na temelju podataka iz 75 zemalja.

UNDP kaže kako, “unatoč desetljećima napretka”, i dalje postoje nevidljive barijere između muškaraca i žena, prenosi Hina.

Duboko ukorijenjene predrasude

“Danas borba za ravnopravnost spolova treba uključiti eliminaciju predrasuda”, kazao je Pedro Conceicao, jedan od čelnika UNDP-a.

“Napori koji su bili vrlo efikasni u eliminaciji razlika kad je riječ o zdravstvu ili obrazovanju sada trebaju ići dalje kako bismo se suočili s još težim problemom: duboko ukorijenjenim predrasudama – i kod muškaraca i kod žena – koje sprečavaju istinsku ravnopravnost”, rekao je njegov kolega Achim Steiner.

Agencija UN-a poziva vlade i institucije da počnu koristiti novi politički pristup kako bi se stalo na kraj stereotipnim razmišljanjima i diskriminatornim praksama te kako bi se promijenila porazna statistika iz izvješća po kojoj 28 posto ljudi u svijetu smatra da je normalno da muškarac tuče ženu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO