Borrell: Nadam se da EU neće morati slati vojsku na grčko-tursku granicu

Borrell: 'Nadam se da nećemo morati angažirati vojsku' (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio je nadu da evropske zemlje neće morati slati vojsku na granicu Grčke i Turske zbog zaustavljanja mogućeg novog vala izbjeglica iz Sirije.

“Nadam se da nećemo morati angažirati vojsku”, rekao je Borrell odgovarajući na novinarsko pitanje vidi li ulogu za vojske zemalja članica EU-a na granici Grčke i Turske, prenosi Hina.

‘Pomoć EU-a Turskoj nije dovoljna’

Borell je rekao da se slaže s Turskom da pomoć Evropske unije toj zemlji nije dovoljna, jer je današnja situacija teža od one iz 2016, kada je postignut sporazum o finansijskoj pomoći Brisela Turskoj, u zamjenu za zadržavanje izbjeglica.

“Nastavit ćemo pomagati koliko god možemo, ali stalno im poručujemo da guranje ljudi prema granici nije rješenje ni za koga i da izlaže ljude riziku. Želimo nastaviti saradnju, ali ne tako da uvjeravaju ljude da mogu doći do Evrope”, naveo je šef evropske diplomatije.

Borrell u Zagrebu učestvuje na sastanku ministara odbrane zemalja EU-a o situaciji u Siriji i na tursko-grčkoj granici.

Boravio i u Ankari

Ranije je bio u Ankari, nekoliko dana nakon što je Turska objavila da otvara granice za migrante, nezadovoljna podrškom evropskih saveznika u vezi s ratom u Siriji. Deseci hiljada migranata krenuli su potom ka granici s Grčkom.

U sirijskoj pokrajini Idlib, udaljenoj nekoliko desetaka kilometara od turske granice, Turska i sirijski pobunjenici koje podržava bore se protiv snaga sirijske vlade, koje imaju podršku Rusije.

Borrell je novinarima u Ankari rekao da će EU izdvojiti hitnu humanitarnu pomoć od 170 miliona eura za Siriju.

Izvor: Agencije