UNICEF: Zbog pandemije korona virusa djeca se manje vakcinišu

Vakcinacija
Najizloženija su djeca najsiromašnijih porodica iz zemalja u sukobu ili pogođenih prirodnim katastrofama (EPA)

UNICEF je u četvrtak upozorio da je tijekom pandemije korona virusa, kad je milijardama ljudi ograničeno kretanje, onemogućeno rutinsko cijepljenje brojne djece, prenosi agencija Hina.

Posljedice bi, kako upozoravaju, mogle biti posebno teške za najsiromašnije, koji žive u zemljama u sukobu ili su ih zadesile prirodne katastrofe.

“Zbog ograničenja kretanja roditelji odlučuju odgoditi rutinsko cijepljenje tijekom nestašica medicinskih proizvoda i problema u prijevozu”, rekla je direktorica UNICEF-a Henrietta Fore u priopćenju.

Izložena djeca siromašnih porodica iz zemalja u sukobu

“Najizloženija su djeca najsiromašnijih obitelji iz zemalja u sukobu ili pogođenih prirodnim katastrofama”, dodala je i istaknula da je “posebno zabrinuta za stanje u Afganistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji, na Filipinima, u Siriji i Južnom Sudanu, “koji se bore protiv epidemija ospica, kolere i polija dok reagiraju na slučajeve zaraze bolešću COVID-19”.

“U takvoj situaciji te si države ne mogu dopustiti suočavanje s novim epidemijama bolesti koje se mogu izbjeći cijepljenjem”, istaknula je Fore.

Pozvala je sve vlade da odmah “pokrenu planiranje intenziviranja cijepljenja čim pandemija bolesti COVID-19 bude pod kontrolom”, prenosi Hina.

Izvor: Agencije