Ekstremisti u SAD-u namjerno šire virus

Na meti su mjesta okupljanja Jevreja, uključujući trgovine, policijske urede, poslovne objekte i bogomolje (Reuters)

Ekstremne rasističke skupine, uključujući naonaciste i druge bijele supremaciste, ohrabruju svoje članove i simpatizere, koji su zaraženi korona virusom, da rašire zarazu na policajce i Jevreje, navodi se u povjerljivim dokumentima FBI-a.

„Članovi ektremnih skupina ohrabruju jedni druge da prošire virus, ako budu zaraženi, preko tjelesnih tečnosti i osobnih interakcija“, stoji u tom dokumentu, prenosi izvještač Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

FBI je, nakon što je saznao za ove namjere ekstremista, odmah poduzeo akciju i podigao uzbunu. Obaviještene su lokalne policijske snage da postoji opasnost da policajci budu poprskani tjelesnim tekućinama iz sprejeva kada budu u uličnim patrolama.

Okrivljuju Jevreje za virus

Esktremisti, također,  daju direktivu sljedbenicima da prošire zarazu na Jevreje tako da „odlaze na mjesta okupljanja, uključujući trgovine, policijske urede, poslovne objekte i bogomolje“.

FBI ne želi mnogo razgovarati o uzbuni koju su podigli, a u posebnom saopštenju se kaže: „Uredi FBI na terenu rutinski dijele informacije s lokalnim snagama sigurnosti čime se pomaže u zaštiti zajednica kojima služe kao i u prikupljanju informacija u odredjenim sredinama“.

„Protuvladine grupacije u Americi vole imati za cilj snage sigurnosti što je za njih simbol autoriteta. Žalosno je da u vrijeme državne krize pokušavaju ostvariti te ciljeve“, kažu u Udruzi saveznih snaga sigurnosti.

U istrazi o ponašanju ektremista preko interneta ustanovljeno je da bijeli supremacisti sedmicama šalju jedni drugima poruke u kojima okrivljuju Jevreje i jevrejske lidere za korona virus, ali i za uvođenje mjera opreza kako bi se zaustavilo širenje zaraze koje ne obuhvaćaju vladine aktivnosti.

Nasilje preko interneta

Oni šire ideju da su Jevreji stvorili korona virus kako bi mogli prodavati cjepiva te pozivaju sljedbenike da šire zarazu unutar jevrejskih zajednica i među snagama sigurnosti.

„Tako bijeli supremacisti, neonacisti i druge slične organizacije šire dezinformacije i iniciraju nasilje preko internetskih platformi“, kaže Michael Masters, koji je na čelu tijela koje koordinira sigurnost jevrejskih organizacija i sinagoga diljem SAD-a.

Tako u vrijeme krhke ekonomije i poremećenog društvenog života ekstremisti šire mržnju, laži, ali i monstruozne pozive za širenjem smrtonosne zaraze na određene dijelove američkog društva.

Izvor: Al Jazeera