Borrell: Zbog korona virusa radikalno proširiti naučnu saradnju

Borrell smatra da je kriza u vezi s korona virusom 'nalik na rat' (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell upozorio je u srijedu da su u pandemiji korona virusa potrebna “globalna rješenja i da EU mora biti u centru borbe”.

“U krizi se ljudski instinkt često okreće prema unutra, zatvaraju se granice i brine se za sebe. Iako je razumljivo, ovakav je stav poražavajući. Hitna situacija u vezi s bolešću COVID-19 ne može se riješiti unutar jedne zemlje. To, jednostavno, znači da ćemo se svi duže boriti s većim ljudskim i ekonomskim gubicima. Umjesto toga trebamo raditi na radikalnom proširenju međunarodne saradnje između naučnika, ekonomista i kreatora politika. U Ujedinjenim narodima, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Međunarodnom monetarnom fondu, u okvirima G7 i G20 i drugih međunarodnih foruma, objedinjavanjem resursa u liječenju i pronalasku vakcine”, poručio je na blogu visoki predstavnik.

Smatra da je kriza u vezi s korona virusom “nalik na rat” jer zahtijeva mobilizaciju i usmjeravanje resursa na neviđenom nivou, prenosi Fena.

“Solidarnost među zemljama i spremnost na žrtvu za opće dobro presudne su. Samo udruživanjem i saradnjom preko granica možemo pobijediti virus i obuzdati njegove posljedice, a EU tu ima centralnu ulogu. To je bio jasan i jedinstven stav ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a kada smo 23. marta videovezom razgovarali o krizi”, napisao je Borrell.

Zajedničke akcije zemalja članica

Kaže kako je od ključne važnosti da “EU pokaže da je to zajednica koja štiti i da solidarnost nije prazna fraza”.

Nakon prvog vala, u kojem su državne vlasti imale centralnu poziciju, sada, prema njegovim riječima, EU izlazi na vidjelo zajedničkim akcijama u svim pravcima na kojima su je države članice ovlastile da djeluje “zajedničkom nabavkom ključne medicinske opreme, zajedničkim ekonomskim poticajima i neophodnim ublažavanjem pravila za fiskalnu i državnu pomoć”.

“Osim toga, uloga EU-a sadrži i znatnu vanjsku komponentu. Mi pomažemo državama članicama u njihovim konzularnim naporima, pomažući da se Evropljani koji su širom svijeta vrate kući. Naprimjer, protekle sedmice zajednički napori u Maroku omogućili su repatrijaciju približno 30.000 građana EU-a. Još mnogo toga ostaje da se uradi. U svijetu se otprilike 100.000 evropskih putnika prijavilo u lokalnim ambasadama ili konzulatima, ali stvarni broj onih koji bi se trebali vratiti kući mnogo je veći”, naveo je Borrell.

Kaže da je u kontaktu s partnerima širom svijeta, iz Azije, Latinske Amerike i Afrike, kako bi pomogao u izgradnji koordiniranog međunarodnog odgovora u vezi s korona virusom.

Izvor: Agencije