Njemačke vlasti odlučuju da li da stave cijelu zemlju u karantin

Njemačka je već uvela drastične mjere, zatvorene su škole, odbaništa i neka javna mjesta (EPA)

Njemačke vlasti donijet će tokom vikenda odluku da li da cijelu zemlju stave pod karantin u borbi protiv širenja novog korona virusa, kao što su to učinile evropske susjedne zemlje, saopćio je kabinet njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Posmatrat ćemo ponašanje stanovništva tokom vikenda prije nego što budemo donijeli nove restriktivne mjere”, izjavio je šef kabineta kancelarke Helge Braun za Der Spiegel, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, karantin kakav je u susjednim zemljama bio bi “izuzetno težak” i to vlada za sada želi da izbjegne, ali poziva na izbjegavanje kontakta van porodice, odnosno ukućana.

Odlučujući dan

Braun je rekao da je subota tradicionalno dan za pijacu i druženje sa prijateljima i porodicom. “To će biti odlučujući dan koji ćemo posebno posmatrati”, rekao je on.

Njemačka je već uvela drastične mjere, zatvorene su škole, odbaništa i neka javna mjesta. Zabranjena su i okupljanja, ali njemačke vlasti nisu za sada preduzele mjere karantina za svo stanovništvo kao što je to slučaj u Francuskoj, Španiji i Italiji.

U Njemačkoj je zaraženo gotovo 14.000 ljudi od kojih je 31 osoba umrla.

Izvor: Agencije