Trump aktivira ratni zakon kako bi povećao proizvodnju

Donald Trump: Porazit ćemo ovog nevidljivog neprijatelja (EPA)
Donald Trump: Porazit ćemo ovog nevidljivog neprijatelja (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump povukao je rijedak potez da bi povećao proizvodnju neophodne medicinske opreme za borbu protiv pandemije korona virusa.

Rekao je da će aktivirati stari Zakon o odbrambenoj proizvodnji, koji državi omogućava da rekvirira privatne industrijske kapacitete.

Taj zakon iz 1950. godine, donesen za vrijeme Korejskog rata, daje predsjedniku vanredna ovlaštenja da naredi industrijama da povećaju proizvodnju vitalnih proizvoda, prenosi Glas Amerike.

“Porazit ćemo ovog nevidljivog neprijatelja”, kazao je Trump, navodeći da ga je kriza koja je zahvatila zemlju praktično učinila “predsjednikom u doba rata”.

Ratni brod u New Yorku

Najavio da će aktivirati još jedan zakon, koji će omogućiti američkim vlastima da vrate migrante koji pokušavaju ilegalno ući u SAD, ali granica neće biti zatvorena, prenosi Beta.

Trump je rekao da će jedan brod-bolnica Ratne mornariceSAD-a biti poslan u zarazom teško pogođeni New York, a drugi na Zapadnu obalu SAD-a.

Procjena ministra finansija SAD-a Stevena Mnuchina je da bi, zbog pandemije korona virusa, nezaposlenost u Americi mogla dostići 20 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO