WHO: Evropa novi epicentar širenja korona virusa

Tedros Adhanom Ghebreyesus najavio je pokretanje plana solidarnosti (EPA)

Evropa je premašila Kinu kao svjetsko žarište korona virusa, izjavio je u petak predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Evropa je sada postala epicentar pandemije virusa COVID-19”, rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Čelnik WHO-a naglasio je da je evropski kontinent prijavio više zaraženih i umrlih nego ostatak svijeta zajedno, izuzev Kine.

Dodao je da Evropa svakodnevno prijavljuje više novooboljelih nego Kina kad je u toj državi bio vrhunac epidemije.

Pokretanje plana solidarnosti

Ukupno je umrlo više od 5.000 ljudi u svijetu, a broj zaraženih prešao je 132.000, objavila je zdravstvena organizacija Ujedinjenih naroda.

S Univerziteta “Johns Hopkins”, koji prati kretanje i razvoj virusa širom svijeta, navode da se približno 68.000 osoba oporavilo.

Ghebreyesus je najavio pokretanje plana solidarnosti, koji će omogućiti pojedincima i organizacijama da doprinesu borbi protiv zaraze korona virusom.

Podsjeća se da je WHO u srijedu proglasio pandemiju korona virusa, da je Italija postrožila striktna karantinska pravila, dok su Sjedinjene Američke Države nametnule zabranu letova iz Evrope.

Korona virus se raširio na više od 110 država.

Izvor: Agencije