Guterres: Svijet daleko od ispunjavanja klimatskih ciljeva

Nećemo se virusom boriti protiv klimatskih promjena, istaknuo je Antonio Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je upozorio da svijet nije na putu na kojemu bi trebao biti kako bi se ispunili klimatski ciljevi dogovoreni 2015. godine.

“Trenutno smo daleko od cilja da se rast temperature ograniči na 1,5 ili dva stepena Celzijusa prema Pariškom klimatskom sporazumu”, smatra Guterres, prenosi Hina.

Napisao je to u predgovoru izvještaja UN-a o klimi, koji potvrđuje da je 2019. bila druga najtoplija godina, nakon 2016.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas upozorio je da je “samo pitanje vremena” kada će taj rekord biti oboren.

“Globalno zatopljenje će se nastaviti ako se nastave povećavati emisije stakleničkih plinova. Nedavna prognoza pokazuje da je novi godišnji globalni temperaturni rekord vjerovatan u sljedećih pet godina”, rekao je Taalas.

‘Vrlo ozbiljni problemi’

“Ne smijemo gubiti vrijeme ako želimo spriječiti klimatsku katastrofu”, kazao je Guterres na predstavljanju izvještaja o klimi.

Šef UN-a rekao je da su korona virus i klimatske promjene “vrlo ozbiljni problemi”, koji moraju biti “poraženi”.

“Važno je da nas sva pažnja koja se treba usmjeriti na borbu protiv bolesti ne odvrati od borbe protiv klimatskih promjena”, dodao je.

Kaže da se smanjenje emisije plinova zbog korona virusa ne smije precijeniti.

“Nećemo se virusom boriti protiv klimatskih promjena”, istaknuo je Guterres.

Izvor: Agencije