Turske i ruske snage patrolirat će na suprotnim stranama koridora

Turska, Vojnici, Sirija
Dogovor o koridoru dio je dogovora o primirju koji su postigli Turska i Rusija (EPA)

Turska vojska patrolirat će na sjeveru sigurnosnog koridora oko autoputa u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlib, a ruske snage na južnoj strani, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Dogovor o koridoru dio je dogovora o primirju koji su postigli Turska i Rusija prošle sedmice kako bi se zaustavio sukob u Idlibu, zbog kojeg je domove napustilo gotovo milion ljudi u tri mjeseca. Borbe u Idlibu povećale su rizik od direktnog vojnog sukoba između Turske i Rusije, javlja Anadolija.

Dvije zemlje podržavaju suprotstavljene strane u devetogodišnjem sirijskom ratu. Moskva podržava predsjednika Bashara al-Assada, a Turska neke pobunjeničke grupe. Nekoliko prijašnjih dogovora o okončanju borbi u Idlibu propalo je.

Dogovor je cementirao dobitke snaga koje podržava Rusija nad pobunjenicima koje podržava Turska, ali ograničava napredak Assadovih snaga i ublažava najveći turski strah – priljev novih sirijskih migranata, koji bi se priključili već postojećima u Turskoj, kojih je 3,6 miliona.

Pitanje pobunjenika

Ruska vojna delegacija stigla je u Ankaru u utorak na pregovore o detaljima sporazuma, rekao je Cavusoglu u intervjuu za državnu agenciju Anadolija.

Detalji koridora koji se proteže šest kilometara sjeverno i južno od autoputa M4 bit će dogovoreni u sljedećih sedam dana.

U okviru dogovora zajedničke tursko-ruske patrole počet će se izvoditi duž autoputa 15. marta.

Ostalo je nejasno šta će se dogoditi sa džepom teritorija pod pobunjeničkim nadzorom koji će se stvoriti južno od autoputa.

Cavusoglu je rekao da će Rusija osigurati da sirijske snage ne pokušavaju ući u koridor duž M4 te da će pobunjenici pod turskom podrškom ostati na mjestu.

Također je rekao da je bilo malog kršenja primirja sa strane sirijskih vladinih snaga u ponedjeljak te da su im Rusi poslali snažno upozorenje.

Izvor: Agencije