Khamenei: Američke sankcije Iranu su kriminalni akt

Trebali bismo biti snažni da spriječimo svaki rat protiv zemlje, tvrdi Ali Khamenei (AP)

Vrhovni vjerski poglavar Irana, ajatolah Ali Khamenei, nazvao je američke sankcije protiv Irana „kriminalnim aktom“, prenosi tanjug, pozivajući se na Reuters.

Govoreći u subotu na nacionalnoj televizij, Khamenei je američke sankcije nazvao kriminalnim aktom protiv Irana i ocijenio da se sankcije mogu preokrenuti u novu priliku da iranska ekonomija ne zavisi samo od izvoza nafte.

“Trebali bismo biti snažni da spriječimo svaki rat protiv zemlje. Da smo slabi, ohrabrili bismo svoje neprijatelje da napadnu Iran”, rekao je Khamnei, prenosi Hina, pozivajući se na iransku državnu novinsku agenciju IRNA.

Islamska Republika obećala je povećati svoju vojnu snagu uprkos sve jačem pritisku zapadnih zemalja da smanji njene vojne kapacitete, uključujući balistički program.

‘Njihov pritisak pretvorili smo u mogućnosti’

“Nakon revolucije njihov cilj bio je zaustaviti nas u tome da imamo jaku vojsku i jake zračne snage … ali pogledajte nas sada. Čak proizvodimo i avione. Njihov pritisak pretvorili smo u mogućnosti”, rekao je Khamenei.

U svom nedavnom javnom obraćanju naciji, Ali Khamnei je potvrdio svoj tvrdi politički kurs i pozvao Irance da se konsoliduju u odbrani vitalnih nacionalnih interesa.

Od ubistva generala Qassema Soleimanija u Iraku prošlog mjeseca, Iran nastoji da ojača diplomatske aktivnosti i kontakte, ali istovremeno izražava spremnost da se, ukoliko to bude potrebno, i vojno suprotstavi američkim izazovima.

Izvor: Agencije