Rusija i Bjelorusija bez dogovora o nafti

Susret Putina i Lukašenka završio je bez dogovora o rješenju energetskog spora (EPA)

Susret ruskog predsjednika Vladimira Putina s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u petak završio je bez dogovora o rješenju energetskog spora koji je ugrozio njihove tradicionalno bliske odnose, javlja dpa

“Odlučili smo nastaviti ovaj razgovor ne jedan na jedan nego i s onima koji su uključeni u ovaj proces”, rekao je Lukašenko nakon susreta u ruskom gradu Sočiju, stoji u saopćenju njegovog ureda, prenosi Hina.

Lukašenko je proteklih sedmica optuživao Rusiju, najvećeg saveznika njegove zemlje, da previše naplaćuje naftu i da ne poštuje sporazum o opskrbi tim energentom.

Ruski državni mediji prenose da delegacija s ministrom energetike Aleksandrom Novakom nije uspjela stići na susret zbog loših vremenskih uvjeta. 

Putin se tokom sastanka izvinio Lukašenku zbog nedolaska ruske delegacije, navodi se u transkriptima njihovih početnih izjava.

‘Poslali samo četvrtinu’

Lukašenko je stigao u Soči dan ranije, nakon susreta s bjeloruskim energetskim zvaničnicima, tokom kojeg je rekao da Rusija prošlog mjeseca nije dostavila dogovorenu količinu energenata.

Moskva je pristala Bjelorusiji slati dva miliona tona nafte, a “u januaru su poslali samo pola miliona tona, odnosno četvrtinu”, rekao je Lukašenko.

Američki državni sekretar Mike Pompeo prošle sedmice, na turneji po nekoliko bivših sovjetskih republika, ponudio je Bjelorusiji opskrbljivanje američkim energentima.

Pompeo je najviši američki zvaničnik koji je posjetio tu državu u više od decenije.

Izvor: Agencije