Erdogan i Putin dogovorili hitne mjere u Siriji

Erdogan je rekao kako napad na turske vojnike u Siriji šteti zajedničkim mirovnim naporima, Putin skrenuo pažnju na aktivnosti oružanih grupa (EPA)

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, saglasili su se u telefonskom razgovoru da poduzmu hitne mjere kako bi koordinirali akcije dvije države u Siriji, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske agencije.

Erdogan je rekao kako napad na turske vojnike u Siriji šteti zajedničkim mirovnim naporima u regiji i istakao kako će Ankara iskoristiti pravo na samoodbranu u slučaju sličnih napada.

Putin je turskom kolegi skrenuo pažnju na pojačanu aktivnost oružanih grupa u Siriji i brojne ubistva civila, saopćio je sinoć Kremlj.

Deseci napada i žrtava

Sagovornici su naglasili kako je neophodno da ostanu posvećeni rusko-turskim sporazumima o Idlibu, čiji je cilj da neutrališu oružane grupe, prenosi Tass.

Turska avijacija i artiljerija izvele su jučer pedeset i četiri napada na ciljeve u Idlibu, u kojima je poginulo 76 sirijskih vojnika.

Napadi su uslijedili nakon što je u razmjeni granata sa sirijskim Vladinim snagama u Idlibu nastradalo pet turskih vojnika i tri civila.

Izvor: Agencije