Borrell upozorio na Trumpov plan i izraelske aneksije

Vlade država članica EU-a odbacuju ideju gradnje jevrejskih naselja na teritoriji koju je Izrael okupirao od rata 1967. (EPA)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell odbacio je dijelove američkog bliskoistočnog mirovnog plana po kojima bi Izrael zadržao ilegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali okupiranoj od Šestodnevnog rata 1967, rekavši da je američki predsjednik Donald Trump raskinuo s “međunarodno usaglašenim parametrima”.

Vlade država članica Evropske unije odbacuju jevrejska naselja na teritoriji koju je Izrael okupirao od rata iz 1967, uključujući Zapadnu obalu, Istočni Jerusalem i Golansku visoravan, a Borrell je danas ponovio tu poziciju.

“Koraci ka aneksiji, ako budu provedeni, ne mogu proći neosporeno”, navodi Borrell u izjavi za javnost, u kojoj je pooštrio retoriku protiv Trumpovog plana, u poređenju s ranijim pozicijama iz prošlog mjeseca kad ga je američki čelnik objavio, prenosi Fena od agencije Reuters.

Predstavljanje plana

Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, izvijestit će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o mirovnom planu za Bliski istok ove sedmice, samo nekoliko dana prije nego što će palestinski predsjednik Mahmoud Abbas stići u New York da se obrati istom tijelu.

Kushner će se u četvrtak obratiti diplomatima iza zatvorenih vrata u vezi s planom koji je Trump otkrio u Bijeloj kući prošle sedmice, rekao je Marc Pecsteen de Buytswerve, ambasador Belgije pri UN-u, zemlje koja ovog mjeseca predsjedava rotirajućim predsjedništvom, prenosi Anadolija.

Američki predsjednik 28. januara objavio je mirovni plan za Bliski istok, kojim se, između ostalog, Jerusalem tretira nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trump je u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua poručio da je to posljednja šansa za uspostavljanje nezavisne palestinske države, a palestinska strana kategorično je odbacila predloženi plan jer on zanemaruje prava Palestinaca.

Izvor: Agencije