Zaraćene libijske strane sastale se u Ženevi

Salame tvrdi da je zaraćenim stranama u Libiji, uprkos UN-ovom embargu, dopremljena veća količina oružja, boraca i savjetnika (EPA)

Predstavnici dvije zaraćene strane u libijskom ratu sastali su se u Ženevi, objavili su Ujedinjeni narodi.

Pet viših zvaničnika koje je poslala međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva, koju priznaju i Ujedinjeni narodi, te pet predstavnika vojnog zapovjednika Khalife Haftara učestvovalo je u pregovorima, navodi se u saopćenju UN-a.

Poznato kao “Libijska zajednička vojna komisija”, to deseteročlano tijelo, koje je formirano prema zaključcima samita 12 država održanog krajem januara u Berlinu, za zadatak ima nadgledanje krhkog primirja, koje je na rubu propasti.

‘Primirje se ne provodi’

Sastanak je vodio Ghassan Salame, specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i čelnik Misije podrške UN-a u Libiji.

Salame je prošle sedmice izjavio da se u Libiji primirje ne provodi uprkos odlukama donesenim na konferenciji u Berlinu.

Ukazao je i na zabrinjavajuću humanitarnu situaciju u Libiji te rekao da je od aprila prošle godine iz okoline Tripolija raseljeno gotovo 150.000 ljudi.

Dodao je da je suprotstavljenim stranama, uprkos UN-ovom embargu, dopremljena veća količina oružja, boraca i savjetnika.

Izvor: Agencije