Svjetski turizam će izgubiti 22 milijarde dolara zbog korona virusa

Kinezi su turisti koji najviše troše tokom putovanja, navode iz WTTC-a (EPA)

Epidemija korona virusa koštat će svjetski turizam najmanje 22 milijarde američkih dolara zbog pada potrošnje kineskih turista, prenosi engleski Guardian navode Svjetskog vijeća za putovanje i turizam (WTTC).

Epidemija virusa Covid-19 do sada je odnijela najmanje 2.760 života, najviše u Kini gdje se ova bolest i pojavila u decembru prošle godine, te zarazila više od 81.000 osoba u više od 45 država.

„Prerano je za tačne podatke, no WTTC je napravio preliminarne kalkulacije u saradnji sa istraživačkom firmom Oxford Economics i one pokazuju kako će sektor ova kriza koštati najmanje 22 milijarde dolara“, kazala je Gloria Guevara iz Svjetskog vijeća za putovanje i turizam za dnevni list El Mundo.

„Kalkulacije se zasnivaju na ranijim iskustvima, kao što su krize sa SARS-om ili H1N1, kao i na gubicima koji potiču od nedolaska kineskih turista u posljednjim sedmicama. Kinezi su turisti koji najviše troše tokom putovanja.“

Poređenje sa SARS-om

Navedena cifra o gubitku je najpozitivniji scenarij koji predviđa studija koju je objavio Oxford Economics koji je računao na osnovu hipoteze o sedmopostotnom padu broja putovanja kineskih državljana.

No, ti gubici bi se mogli više nego udvostručiti, navodi Guardian, dodavši kako bi cifra mogla iznositi i 49 milijardi dolara ukoliko kriza bude trajala kao epidemija SARS-a koja je nastala novembra 2002. i stavljena pod kontrolu jula 2003. godine.

Izvor: Agencije