Turski kolumnista: U Idlibu prvo moramo zaustaviti Rusiju

U članku objavljenom u turskom listu 'Dirilis Postasi' Ismail Yasa govori o planovima protiv Turske (EPA)

Turski kolumnist Ismail Yasa kaže da njegova zemlja treba djelovati odlučnije i osigurati povlačenje snaga sirijskog režima iza turskih kontrolnih tačaka po svaku cijenu kako bi se suprotstavila planovima koji se kuju protiv nje, a da na tom putu prvo mora zaustaviti Rusiju.

U članku objavljenom u turskom listu Dirilis Postasi on govori o planovima protiv Turske, poput prijedloga da sljedećeg mjeseca bude održan sastanak u Kairu kako bi se zemlje sudionice pripremile za restrukturiranje sirijske opozicije, u koju bi bile uključene Radnička partija Kurdistana (PKK) i kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), s ciljem da se Turska izbaci iz igre.

Kršenja i “agresija” sirijskog režima nastavljaju se uprkos tome što je Turska prebacila veliki broj svojih vojnika u područja deeskalacije i nanijela sirijskom režimu velike gubitke, a postoji samo jedan razlog za to: Damask crpi hrabrost iz podrške Moskve, piše autor.

Assad nastavlja s ‘kršenjem i agresijom’

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad nastavlja s “kršenjima i agresijom” jer je uvjeren da turski vojnici koji su prebačeni u Idlib neće biti upotrijebljeni bez pristanka Rusije, kako piše u članku, te smatra da je zaštićen pod okriljem Rusije i predsjednika Vladimira Putina.

Yasa je skrenuo pažnju i na ulogu koju su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati odigrali u krizi u Idlibu, napominjući da je nedavno održan sastanak predstavnika te dvije zemlje s Rusijom i sirijskim režimom, kao pokušaj provociranja Ankare.

Kaže da se Assad u govoru povodom napredovanja režimskih snaga u pokrajini Halep osvrnuo na riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je dao rok režimskim snagama da se do kraja ovog mjeseca povuku iza posmatračkih punktova.

Assad je tom prilikom izjavio da se bitka za oslobađanje periferije Halepa i Idliba nastavlja bez obzira “na neke prazne priče sa sjevera”.

Izvor: Agencije