Netanyahu najavio nove stanove za Jevreje u Istočnom Jerusalemu

Palestinci su izrazili ljutnju zbog planova Izraela da dodatno učvrsti svoju vlast nad zauzetom zemljom (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je u četvrtak izgradnju hiljada novih stambenih jedinica u Istočnom Jerusalemu, manje od dvije sedmice prije izraelskih parlamentarnih izbora na kojima se bori za političko preživljavanje, javlja AP.

Na videosnimku koji je objavio njegov kabinet naveo je da će 2.200 domova biti izgrađeno u Har Homi i podsjetio da je osnovao taj kvart uprkos protivljenju širom svijeta kad je 1997. izabran za premijera.

Rekao je i to da danas tamo živi 40.000 ljudi i da će ih biti 10.000 više, ukupno 50.000, koliko stanovnika ima prosječan izraelski grad, prenijela je Beta.

Izraelski čelnik u jeku kampanje za izbore 2. marta, treće za manje od jedne godine, najavio je izgradnju hiljada stanova i u jednom drugom dijelu anektiranog Istočnog Jerusalema.

U Givat Hamatosu odobrio je 4.000 stambenih jedinica – 1.000 za arapske stanovnike Beit Safafe i 3.000 za jevrejske stanovnike.

‘Ozbiljan udarac za rješenje sukoba’

Izraelska ljevičarska organizacija “Mir sada” ocijenila je da je izgradnja u Givat Hamatosu ozbiljan udarac za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države, odnosno, stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Danas više od 600.000 Jevreja živi u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu.

Naseljavanje tih teritorija, koje je Izrael okupirao u ratu 1967, pojačano je otkad su na vlasti Netanyahu i američki predsjednik Donald Trump, njegov saveznik u Washingtonu.

Trump je 28. januara predstavio plan za Bliski istok kojim se predviđa da Jerusalem ostane nepodijeljeni glavni grad Izraela, a da palestinski glavni grad bude u predgrađu Istočnog Jerusalema.

Palestinci, međutim, žele da cio Istočni Jerusalem bude njihov glavni grad i potpuno odbacuju američki plan, koji je Izrael označio historijskim.

“Povezujemo sve dijelove ujedinjenog Jerusalema. Ukidam sva ograničenja i mi gradimo Jerusalem”, rekao je Netanyahu.

Izvor: Agencije