Sirijska vojska napreduje na sjeverozapadu države

Sredinom decembra 2019. snage Bashara al-Assada pokrenule su ofanzivu na Idlib uz pomoć Rusije (EPA)

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada napredovale su u petak na sjeverozapadu države u sukobu s oružanim grupama i pobunjenicima, oslobodivši vojnu bazu koju su izgubile prije više od sedam godina, objavile su nevladine organizacije, prenosi AFP.

Oružane grupe zauzele su 2012. više od polovine pokrajine Idlib i rubne sektore u pokrajinama Halep, Hama i Latakija. Razne pobunjeničke grupe također su prisutne u tom području, koje je posljednje veliko uporište gdje režim još nema kontrolu u toj ratom zahvaćenoj zemlji, podsjeća Hina.

Sredinom decembra 2019. snage Bashara al-Assada pokrenule su ofanzivu na Idlib uz pomoć saveznika Rusije.

Nakon “žestoke borbe” protiv oružanih grupa i pobunjenika, snage Vlade iz Damaska u petak u zoru oslobodile su bazu 46, koja je 12 kilometara zapadno od Halepa, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U toj bazi bile su turske snage, ali se u četvrtak nisu bile povukle iz nje, navodi isti izvor.

Turska pojačanja

Turska, koja graniči sa Sirijom, a podržava pobunjeničke grupe, drži jedinice na sjeverozapadu Sirije i ovih dana onamo je poslala pojačanje.

Damask želi tom ofanzivom uspostaviti “sigurnosni prsten” oko autoputa koji povezuje Halep s prijestonicom Sirije i koji su vlasti početkom sedmice preuzele u cjelini, istakao je direktor nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.

Od decembra je više od 800.000 ljudi raseljeno zbog sukoba u toj pokrajini, objavio je UN, dok SOHR navodi da je više od 350 civila poginulo od sredine tog mjeseca.

U ratu u Siriji, koji je počeo u martu 2011. gušenjem mirnih protesta, poginulo je više od 380.000 ljudi, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije