Koautor: Nova administracija SAD-a mogla bi odbaciti Trumpov plan

'Plan Donalda Trumpa ozbiljno je, realno i primjenjivo rješenje za problem koji se ne može prebroditi pridržavanjem starih diplomatskih dogmi', kaže Greenblatt (EPA)

Koautor plana SAD-a za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba Jason Greenblatt ocijenio je da bi nova administracija mogla odbaciti taj “Sporazum stoljeća”, ali da bi u tom slučaju Izraelci nastavili prosperirati, a Palestinci patiti.

“Buduća administracija mogla bi se odreći plana. To se ne može izbjeći”, izjavio je za izraelske medije Greenblatt, bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za bliskoistočni sukob, prenosi Beta.

Upozorio je da će se u tom slučaju ta administracija vratiti “u močvaru stvaranja mira i, ako se bude držala tradicionalnih tačaka razgovora, to će, po svoj prilici, biti samo razgovor, a ne akcija”.

Greenblatt je podnio ostavku u oktobru, samo nekoliko mjeseci prije nego što je Trump predstavio plan u Bijeloj kući u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Kritiziranje plana

Mnogi članovi Demokratske stranke, uključujući vodeće predsjedničke kandidate, oštro su kritizirali taj plan.

“Došlo je vrijeme da se postavi teško pitanje: jesmo li mi tu da pomognemo objema stranama da dobiju sporazum koji djeluje i poboljšava njihov život i održava sigurnost za sve ili ljudi žele nastaviti ponavljati istu stvar i ne stići nikamo”, rekao je Greenblatt, razmatrajući mogućnost da ta stranka uđe u Bijelu kuću u januaru 2021.

Upozorio je da oni koji to rade ne pomažu Palestincima nego im “duboko štete”.

Greenblatt, sada član uprave Republikanske jevrejske koalicije, u intervjuu je branio plan, na kojem je radio gotovo tri godine, od kritika, ocijenivši da je ozbiljno, realno i primjenjivo rješenje za problem koji se ne može prebroditi pridržavanjem starih diplomatskih dogmi.

Rekao je da je plan samo sugestija i početna tačka za pregovore i da je sada na Palestincima i Izraelcima da između sebe pregovaraju o mirovnom sporazumu.

Koautor plana, međutim, odbio je odgovoriti na nekoliko pitanja o sadržaju plana, uključujući posljedice očekivane izraelske aneksije velikih dijelova okupirane Zapadne obale, što je ključni dio tog dokumenta.

Odstupanje od plana

Izrael je plan objeručke prihvatio, a Palestinci su ga potpuno odbacili.

Odstupajući od stava ranijih administracija SAD-a, novi plan, predstavljen 28. januara, predviđa stvaranje palestinske države na gotovo 70 posto Zapadne obale, u predgrađima Istočnog Jerusalema i većem dijelu Pojasa Gaze ako Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu, razoružaju Hamas i druge oružane organizacije i ispune niz drugih uvjeta.

S druge strane, Izraelu se dozvoljava da anektira sva svoja naselja i uspostavi suverenitet nad dolinom Jordana, a također se zabranjuje povratak palestinskih izbjeglica na današnju izraelsku teritoriju.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak potvrdio je da odbacuje plan SAD-a, za koji je rekao da “legalizira ilegalno, izgradnju naselja i konfiskaciju i aneksiju palestinske zemlje”.

Izvor: Agencije