Ruski S-500 će presretati mete na stotine kilometara od Zemlje

S-500 po karakteristikama prevazilazi sve pandane koji su proizvedeni bilo gdje i bilo kad do sada (Reuters)

Ruski protuzračni raketni sistem S-500 presretat će mete na stotine kilometara od Zemlje, najavio je Pavel Sozinov, generalni konstruktor koncerna Almaz-Antey. 

Istakao je da S-500 po karakteristikama prevazilazi sve pandane koji su proizvedeni bilo gdje i bilo kad do sada, prenosi Tanjug ruske medije.

“Presretanje u gornjim slojevima atmosfere je moguće. To je na stotine kilometara udaljenosti od Zemlje”, precizirao je Sozinov.

Prema njegovim riječima, sistem je opremljen velikim brojem sredstava za lociranje različite namjene, kao i protuzračnim navođenim raketama.

“To je sistem koji izvršava čitav niz zadataka, kako protuzračne, tako i proturaketne odbrane. Trenutno testiramo elemente sistema uz maksimalnu uštedu sredstava izdvojenih za testiranje”, kazao je Sozinov.

Novine u ruskom naoružanju

Dodao je da je koncern pokušao napraviti prognozu za narednih 25 godina kada je riječ o razvoju sredstava za zračno-svemirski napad te da je zaključio da će S-500 biti veoma pouzdan sistem kada se uzmu u obzir karakteristike koje potencijalni protivnik može razviti za taj period.

“U skladu s tim, naš sistem treba bi biti u stanju boriti se protiv sredstava kojih još nema, ali koja se mogu pojaviti za pet, sedam ili 10 godina”, naglasio je.

Ranije je zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko najavio za narednu godinu mnoštvo novina u modernom ruskom naoružanju.

Pored protuzračnih sistema S-500, na listi su se našli i avioni Su-57 i PAK DA, zatim raketni kompleksi “Kindjal” i “Cirkon”, ali i tenk T-90M.

Izvor: Agencije