Cavusoglu: Turska spremna preduzeti mjere u Siriji

Cavusoglu se u Ankari sastao sa slovenskim kolegom Cerarom (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u Ankari da nije moguće govoriti o političkom procesu u Siriji sve dok traje agresivnost režima i sve dok toliko civila gine i napušta svoje domove, prenosi Anadolija.

Poručio je da je Turska spremna preduzeti neophodne mjere ako se takva agresivnost nastavi.

On se danas u Ankari sastao sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom, a nakon sastanka je održana i konferencija za novinare.

Na pitanje o situaciji u sirijskom Idlibu te postoji li kompromis s delegacijom koja je doputovala iz Rusije odgovorio je: “Da kompromis postoji, današnji sastanak ne bi bio ni potreban.”

Počeli pregovori s Rusijom

“Danas su počeli novi sastanci, vidjet ćemo kakve ćemo imati rezultate. Predsjednik Erdogan lično je podvukao da ćemo preduzeti potrebne mjere ako režim i dalje nastavi s agresivnošću.”

Osvrnuvši se i na odnose sa Slovenijom, Cavusoglu je rekao da obim trgovinske razmjene između dvije zemlje iznosi približno dvije milijarde dolara, ali da svakako postoji mogućnost da ta cifra i poraste.

Podsjećajući da je turska kompanija prvi put pobijedila na tenderu za važan infrastrukturni projekt u Sloveniji, izjavio je da su turske kompanije zainteresirane za projekte u toj državi. Naglasio je da bi dvije zemlje trebale jačati saradnju u odbrambenoj industriji.

“Slovenija je uvijek pružala objektivnu podršku našem procesu članstva u EU-u. Ako je i bila neka kritika ili upozorenje, to je bilo prijateljski. I u sljedećem periodu zajedno ćemo raditi na poboljšanju odnosa s prijateljskom Slovenijom”, rekao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije