Ankara: Napadi na turske vojnike trebaju odmah prestati

Sirija, Turska, Vojnici
Na sastanku je ukazano da je Turska spremna preduzeti sve mjere protiv napada (EPA)

Izaslanstva Turske i Rusije, na čelu s Ibrahimom Kalinom, glasnogovornikom Ureda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, i specijalnog predstavnika Rusije za Siriju, osudila su topnički napad sirijskog režima u Idlibu, u kojem je poginulo pet turskih vojnika.

Iz Ureda glasnogovornika turskog predsjednika navedeno je da je dvosatni sastanak delegacija upriličen u Predsjedničkoj palači, prenosi Anadolija.

O posljednjim dogođanjima u Idlibu razgovarano je tijekom sastanka izaslanstva, koju je predvodio Kalin, s ruskim izaslanstvom, koji čine politički, vojni i obavještajni predstavnici, pod predsjedavanjem specijalnog predstavnika Rusije.

Najoštriji odgovor

Glasnogovornik turskog predsjednika rekao je ruskom izaslanstvu da bi napadi režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na turske vojnike trebali odmah prestati. 

Tijekom sastanka je navedeno i da će se na napad odgovoriti u okviru prava na legitimnu obranu.

Također, navedeno je i to kako je neprihvatljiv napad na turskog vojnika te da je odgovoreno i bit će opet odgovoreno na najoštriji način.

Naglašeno je da je potrebno odmah zaustaviti napade na turske vojnike i promatračke točke, koji su u suprotnosti sa sporazumom iz Astane.

Tijekom sastanka je istaknuto da je prekršen i konsenzus iz Sočija.

Navedeno je i da bi Ruska Federacija, jedan od jamaca sporazuma, trebala ispuniti svoju odgovornost.

Preduzeti sve mjere

Podsjeća se je da je krajnji cilj Turske zaustavljanje krvoprolića i sprječavanje humanitarne krize.

Na sastanku je ukazano i na to da je Turska spremna poduzeti sve mjere protiv napada te poručeno kako napadi na turske vojnike neće proći bez odgovora. 

U topničkom napadu režimskih snaga u Idlibu petero turskih vojnika je poginulo, dok ih je petero ranjeno, potvrđeno je ranije iz Ministarstva obrane Turske.

U priopćenju Ministarstva obrane istaknuto je kako režimske snage intenzivno izvode topničke napade na snage koje su u regiju poslane kako bi spriječile sukobe u Idlibu, osigurale granice te spriječile daljnje migracije i humanitarnu krizu.

Izvor: Agencije