UAE vidi sjeme napretka u rješavanju zaljevske krize

Države koje su uvele bojkot od Katara traže da ispuni 13 zahtjeva (Al Jazeera)

Postoji “sjeme napretka” u rješavanju višegodišnje krize u Zaljevu i posvećenost smirivanju tenzija, dok traju napori na pronalasku solucije za kraj nesuglasica nekoliko arapskih zemalja sa Katarom, sudeći prema izjavama ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata u Washingtonu.

Komentari ambasadora Yussefa al-Otaibe nešto su oprezniji od onih koji dolaze od Saudijske Arabije, saveznika UAE-a, čiji je ministar vanjskih poslova prošle sedmice rekao da je načinjen značajan pomak, te da je konačan dogovor na pomolu.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su u junu 2017. godine Kataru nametnule diplomatsku, trgovinsku i blokadu putovanja, a posrednički napori Kuvajta i SAD-a da se kriza riješi do sada nisu urodili plodom.

“Mislim da definitivno postoji napredak, ili u najmanju ruku, sjeme napretka”, rekao je Al-Otaiba Institutu Hudson, što su najkonkretnije opaske iz Emirata otkako je Kuvajt u petak objavio napredak prema rješenju krize.

“Postoji velika posvećenost… spuštanje tona, smirivanje. Ako tako ostane, situacija je obećavajuća. Postoje šanse, ako ništa drugo, da se počne proces pomirenja”, rekao je Al-Otaiba.

Katar oprezan u istupima

I Katar je oprezan u istupima, a njegov ministar vanjskih poslova izražava nadu da će se stvari pokrenuti u pravom smjeru.

U utorak, u prvom komentaru UAE-a u posljednjim događajima, emiratski ministar vanjskih poslova Anwar Gargash pohvalio je Saudijsku Arabiju za “napore u ime sve četiri zemlje”, dodajući da UAE s nestrpljenjem očekuje “uspješan” Zaljevski samit, koji se ovog mjeseca treba održati u Kuvajtu.

Sve zemlje uključene u spor su saveznici SAD-a – Katar je dom najvećoj američkoj vojnoj bazi u regiji, u Bahreinu je Peta flota američke mornarice, dok su u Saudijskoj Arabiji i UAE-u stacionirani američki vojnici.

Države koje su uvele bojkot od Katara traže da ispuni trinaest zahtjeva, uključujući popuštanje odnosa sa Iranom, zatvaranje turske vojne baze u Kataru i gašenje Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije