UN rezolucijom poziva Rusiju da prekine okupaciju Krima

SAD smatra da je referendum o pripajanju Krima Rusiji nelegalan (EPA)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju u kojoj se traži od Rusije da što prije prekine „privremenu okupaciju“ Krima, ukrajinskog poluotoka koje je pripojila 2014. godine, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Rezolucija, koja se odnosi se na militarizaciju Krima, Sevastopolja i dijelova Crnog i Azovskog mora, usvojena je sinoć sa 63 zemlje koje su glasale za, 17 protiv, dok su 62 bile suzdržane. 

Tekst nije obavezujući ali ima političku težinu.

Predložilo ga je 40 zemalja među kojima su evropske (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Turska, baltičke zemlje i druge), SAD, Australija i Kanada.

‘Zaustaviti prebacivanje oružja’

U rezoluciji se „poziva Rusija kao okupirajuća sila da odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa Krima i bez odugovlačenja prekine svoju privremenu okupaciju ukrajinske teritorije“.

Moskva se poziva da odmah prekine sa „daljom destabilizacijom Krima prebacivanjem razvijenih sistema oružja, aviona i raketa sa nuklearnim kapacitetom, oružja, municije i vojnog osoblja ka teritoriji Ukrajine“.

U sukobu između proruskih boraca i ukrajinskih trupa poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014., kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine pobunile protiv Kijeva.

U Vijeću sigurnosti UN-a vladaju jake tenzije između Rusije i Zapada oko tog sukoba.

Izvor: Agencije