Donatori: Za obnovu Bejruta treba 2,5 milijardi dolara

Eksploziju u libanskoj prijestolnici je izazvao požar u skladištu u kojem su se čuvale tone amonijevog nitrata (EPA)

Donatori za obnovu Bejruta iznijeli su plan obnove i pomoći stanovništvu nakon eksplozije u luci početkom augusta, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, ocijenivši da je potrebno 2,5 milijardi dolara, koji će biti isplaćeni u 18 mjeseci.

Plan “reforme, oporavka i obnove”, ili “okvir 3RF”, pripremili su Evropska unija, Ujedinjeni narodi i Svjetska banka, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Riječ je o smjernicama kako bi se pomoglo najslabijima zahvaljujući međunarodnim subvencijama i kako bi se rasporedila sredstva za obnovu, istodobno s temeljitim reformama.

Eksploziju u libanskoj prijestolnici je izazvao požar u skladištu u kojem su se, priznaju vlasti, bez zaštitnih mjera čuvale tone amonijevog nitrata.

Očekuje se vjerodostojan napredak

U nesreći je više od 6.500 ljudi povrijeđeno i uništene su čitave četvrti.

Za “prve potrebe” stanovništva “planira se izdvojiti 584 miliona dolara dolara [oko 480 miliona eura], od čega se 426 miliona dolara očekuje u prvoj godini”, navodi se u izvještaju o “okviru 3RF”.

Troškovi reforme i obnove “procjenjuju se na dvije milijarde dolara” (oko 1,6 milijardi eura).

No, tri instance su upozorile da će međunarodna pomoć obnovi libanskoga glavnog grada ovisiti o “vjerodostojnom napretku u Vladinoj provedbi reforma”.

Izvor: Agencije