SAD: Samit UN-a o COVID-u 19 je pozornica za kinesku propagandu

Glasnogovornik kineske misije pri UN-u u New Yorku rekao je da američka 'politizacija nije u interesu međunarodne zajednice'
Glasnogovornik kineske misije pri UN-u u New Yorku rekao je da američka 'politizacija nije u interesu međunarodne zajednice'

SAD je saopćio da je UN-ov sastanak svjetskih čelnika posvećen pandemiji COVID-a 19 osmišljen kako bi omogućio Pekingu da širi “propagandu” što je rasplamsalo višemjesečna previranja u tom tijelu između svjetskih sila. 

U četvrtak počinje dvodnevni sastanak Generalne skupštine UN-a na kojem će sudjelovati 53 predsjednika države, 39 predsjednika vlade i 38 ministara, uključujući američkog ministra zdravstva i socijalne zaštite Alexa Azura i kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yija, a video izjave čelnika su unaprijed snimljene, prenosi Hina.

Visoki američki dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je posebnu sjednicu 193-člane Generalne skupštine trebalo održati ranije, da je ona “osmišljena da služi Kini” i požalio se da će pitanja na panel raspravama u petak biti ograničena.

Kina će to iskoristiti u svoju korist, rekao je dužnosnik, dodajući: “Očekujem da će od ova dva dana napraviti vrlo, vrlo efikasnu propagandnu predstavu.”

Glasnogovornik kineske misije pri UN-u u New Yorku rekao je da američka “politizacija tog pitanja nije u interesu međunarodne zajednice”.

Ne imenujući Sjedinjene Američke Države, glasnogovornik je rekao: “Ako određena zemlja insistira, opet će se naći izolirana i završiti neuspjehom. Kina će ojačati komunikaciju i saradnju s drugim državama članicama i dati pozitivan i konstruktivan doprinos.”

Finansiranje WHO-a

Američki predsjednik Donald Trump srezao je finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije ove godine i najavio da će SAD napustiti tu organizaciju sa sjedištem u Ženevi optuživši ju da ona marioneta Kine, što je WHO opovrgnuo.

Povlačenje SAD-a trebalo bi stupiti na snagu u julu sljedeće godine, ali izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je da će povući taj potez.

Dužnosnici Trumpove administracije rekli su kako očekuju da će Peking ove sedmice u UN-u iznijeti priču da je virus postojao u inostranstvu prije nego je otkriven u kineskom gradu Wuhanu prošle godine, a tu tvrdnju WHO smatra “pukim nagađanjem”.

Napetosti koje su dugo tinjale između SAD-a i Kine u UN-u uzavrele su zbog pandemije i iznijele su na svjetlo dana napore Pekinga za većim multilateralnim utjecajem kao izazov tradicionalnom vodstvu Washingtona.   

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO