EU protiv brzopletog odobravanja vakcina protiv COVID-a 19

Evropski zastupnici kritizirali su britansku odluku (EPA)

Evropska agencija za lijekove i zastupnici Evropskog parlamenta upozorili su u srijedu da se cjepiva protiv COVID-a19 ne treba brzopleto odobravati, nakon što je Velika Britanija prva odobrila cjepivo koji su razvili Pfizer i BioNTech.

Britanska odluka donesena je po krajnje ubrzanom postupku zbog vanredne situacije, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Evropska agencija za lijekove (EMA), koja je u utorak objavila da će 29. decembra odlučiti hoće li odobriti Pfizerovo cjepivo, objasnila je da je njena duža procedura za odobrenje cjepiva primjerenija jer se temelji na više dokaza i zahtijeva više provjera od hitne procedure koju je izabrala Britanija.

Evropski zastupnici kritizirali su britansku odluku.

„Smatram da je ta odluka problematična i preporučam državama članicama da ne ponavljaju taj proces”, rekao je Peter Liese, zastupnik Evropske pučke stranke (EPP) i član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel.

Bolje su detaljne provjere

„Nekoliko sedmica detaljne provjere Evropske agencije za lijekove bolje je od brzopletog odobrenja cjepiva po hitnoj proceduri”, rekao je Liese.

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog vanredne situacije koja im omogućuje distribuciju cjepiva na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja.

Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje.

„Očito postoji globalna utrka da se cjepivo stavi na tržište što je brže moguće”, rekao je Tiemo Wolken, eurozastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D), druge najveće skupine u Evropskom parlamentu nakon EPP-a.

„Međutim, vjerujem da je bolje uzeti potrebno vrijeme i pobrinuti se da su kvaliteta, učinkovitost i sigurnost zajamčeni i da cjepivo zadovoljava EU standarde”.

Izvor: Agencije