Alžir odbacio Trumpovu odluku o Zapadnoj Sahari

Ne očekuje se da će UN i zapadne zemlje promijeniti svoj dugogodišnji stav po pitanju situacije u Zapadnoj Sahari (EPA)

Alžir je odbacio odluku odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, tvrdeći kako ovaj potez podriva napore za okončanjem višedecenijskog konfikta na teritoriji.

Ministarstvo vanjskih poslova Alžira je saopćilo da odluka Sjedinjenih Američkih Država nema pravno dejstvo, jer je u suprotnosti s rezolucijama Ujedinjenih naroda, pogotovo s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje se odnose na Zapadnu Saharu.

Odluka podriva napore za okončanjem konflikta na teritoriji Zapadne Sahare na svim nivoima, a koji imaju za cilj da uspostave pravi politički proces, navodi se u saopćenju alžirskog Ministarstva.

Izrael i Maroko su u četvrtak sklopili sporazum o normalizaciji odnosa uz posredstvo SAD-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Obnova sukoba nakon tri desetljeća

U sklopu dogovora, Trump se složio da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

Maroko u Zapadnoj Sahari već desetljećima vodi spor s pokretom Front Polisario, koji podržava Alžir, a koji teži uspostavljanju nezavisne države na ovoj teritoriji.

Sukob u Zapadnoj Sahari ponovo je eskalirao prošlog mjeseca, nakon tri desetljeća primirja.

Ne očekuje se da će UN i zapadne zemlje promijeniti svoj dugogodišnji stav po pitanju situacije u Zapadnoj Sahari, za koju tvrde da treba biti riješena na referendumu.

Iz UN-a su saopćili kako je njihov stav ostao nepromijenjen kada je o Zapadnoj Sahari riječ.

Izvor: Agencije