EU objavio hitne mjere u slučaju Brexita bez sporazuma

Cilj hitnih mjera, koje se odnose samo na određene sektore, je da pokriju period tokom kojeg nema sporazuma (EPA)

Evropska unija danas je objavila hitne mjere za ribarstvo, zračnu sigurnost, kao i za cestovni i zračni saobraćaj, ukoliko ne uspije da postigne trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom nakon Brexita.

„Ništa ne garantuje da će sporazum biti postignut, on mora da stupi na snagu na vrijeme. Odgovorni smo da se pripremimo za sve moguće slučajeve, uključujući i mogućnost da od 1. januara 2021. nemamo sporazum sa Velikom Britanijom”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, dan poslije večere sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom na kojoj nisu mogli pronaći zajednički jezik.

Kako je saopštila Komisija, cilj tih hitnih mjera, koje se odnose samo na određene sektore, je da „pokriju period tokom kojeg nema sporazuma“.

„Ako nijedan sporazum ne stupi na snagu, one će prestati važiti nakon određenog perioda”, dodaje Komisija.

Brisel prvo predlaže da se tokom šest mjeseci garantuje povezanost zračnog saobraćaja između Velike Britanije i EU-a „pod uslovom da Velika Britanija također to osigura”.

Garancija osnovne povezanosti

Predstavljen je i plan propisa kako bi se izbjegli poremećaji u zračnoj sigurnosti.

Za cestovni saobraćaj, Komisija predlaže tekst koji garantuje osnovnu povezanost u teretnom i putničkom saobraćaju tokom šest mjeseci, također pod uslovom da Britanija isto garantuje.

Na kraju, prijedlog o ribarstvu ima za cilj „stvaranje odgovarajućeg pravnog okvira do 31. decembra 2021. ili do zaključenja sporazuma o ribarstvu sa Velikom Britanijom“ za „održavanje recipročnog pristupa brodova EU-a i Velike Britanije vodama druge strane”.

„S obzirom na značaj ribarstva za privredu brojnih zajednica, neophodno je olakšati postupke dobijanja dozvola za ribarske brodove“, ističe Komisija.

Velika Britanija, koja je zvanično napustila EU 31. januara 2020. godine, definitivno će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju 31. decembra.

Izvor: Agencije