Afganistan: Gađali talibane, ubijena djeca

Svjedoci su vidjeli kako iz helikoptera raketiraju seosku džamiju, školu i stambene zgrade (EPA)

Afganistanski vojni helikopteri usmrtili su dvoje djece, od 10 i 12 godina, te ranili bar još dvoje, dok se dvoje vode kao nestali, u bombardiranju sela na istoku provincije Ghazni, saopćili su u utorak zvaničnici regije i očevici.

Borbe traju u vrijeme dok predstavnici afganistanske vlade i talibani prvi put razgovaraju u Kataru kako bi okončali višedecenijski rat, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Šef vijeća Ghazni provincije Nesar Ahmad Faqiri rekao je da su afganistanski vojnici iz helikoptera htjeli gađati talibane u selu i da su greškom pogodili djecu.

Dodao je da su pobunjenici uspjeli pobjeći iz sela nakon zračnih napada.

Različite brojke o žrtvama

Stanovnici sela De-Haji rekli su za AP da je petero djece ranjeno, a dvoje se vode kao nestali, pa je nejasno zbog čega se razlikuju brojke o žrtvama zračnog napada.

Svjedoci su vidjeli kako iz helikoptera raketiraju seosku džamiju, školu i stambene zgrade u nedjelju i dodaju da su dvojica dječaka ubijena u porodičnoj prodavnici.

Dodaju da ih je otac ostavio same u prodavnici dok je otišao na ručak na religioznoj ceremoniji, a ranjeni dječaci nisu dio iste porodice.

“Tijela braće su bila izgorjela, neprepoznatljiva”, rekao je očevidac Abdul-Qayoom i dodao da se dvojica nestalih dječaka vjerovatno nalaze ispod ruševina koje su nastale bombardiranjem.

Izvor: Agencije